2011-09-16

Jaśmin z zielenią

"Delikatnie uchylam pokrywkę dzbanka, spod której bucha aromatyczna para. Już wiem, że to zielona herbata o niezwykle intensywnym , prawie narkotycznym zapachu jaśminu. Po pierwszym łyku czuję cierpki smak na języku i wibrujący aromat kwiatów jaśminu i dojrzałych pomarańczy. Piję gorący napar małymi łyżeczkami i czuję, jak powoli odchodzi gdzieś zmęczenie. Po kolejnych łykach jestem orzeźwiony i nie mogę pozbyć się dziwnego wrażenia, że gorąca herbata paradoksalnie...ochłodziła mnie lepiej niż szklanka zmrożonej coli".

pisze Dawid Rosenbaum w jednym z "bluszczowych" odcinków cyklu "Zapachy miast"  
(Dawid Rosenbaum, Kraj pachnący jaśminem, Bluszcz nr 7/2009, s. 76-81)


Herbata zielona powstaje z liści niefermentowanych.  Parzona pierwszy raz- orzeźwia, drugi i trzeci- uspokaja.